Vilket CMS verktyg ska man välja?

CMS – användarvänliga hemsidebyggareContent Management System (CMS) är ett webbpubliceringsverktyg, som används vid administration av hemsidor och bloggar. Här kikar vi närmre på hur CMS fungerar.

Content Management System översätts enklast till innehållshanteringssystem, eller webbpubliceringssystem, och är helt enkelt benämningen av den plattform på vilken du loggar in för att administrera och uppdatera din sajt. Den största skillnaden mellan CMS och de föregående HTML-sidorna, är att CMS-verktyget är webbaserat. Detta innebär att sidinnehållet går att redigera från vilken dator som helst. Ett betydligt smidigare alternativ till den sidor som tidigare skapades manuellt och lagrades på en lokal hårddisk. Det innebär också en hel del tidsbesparing för användaren, som slipper en stor del av det arbete som istället sköts automatiskt. Du slipper att själv mata in varje ny bild och text i kodformat, utan kan istället låta CMS-verktyget sköta innehållshanteringen åt dig. Det enda som krävs är webbläsare och internetuppkoppling. Dessa webbpubliceringsverktyg är dessutom bra alternativ för nybörjaren, då det i regel inte krävs några särskilda förkunskaper för att publicera en färdig blogg eller webbplats. Många tillägg och plugin-funktioner finns även inbyggda från start, vilket gör att man enkelt kan lägga till forum eller kommentarsmöjligheter – utan krånglig konfigurering.

Vad ska jag välja – vikten av att rätt publiceringsverktyg

Innan man bestämmer sig för ett publiceringssystem, bör man se över hemsidans idé och huvudsakliga fokus. Är det en verksamhet, ett företag eller en personlig blogg? Vad är syfte, fokus och mål – och i vilken utsträckningsgrad? Att se över de vanligaste CMS-verktygen och jämföra dem med ens egna behov, gör att man får en relativt bra överblick och förhoppningsvis undviker förhastade beslut. Det finns en mängd olika CMS-system och marknaden kan te sig som en djungel med såväl kommersiella plattformar som öppna. Vissa till vansinniga överpriser, andra helt licensfria. Kommersiella system innebär oftast en startavgift samt en avgift på årlig basis. Dock erbjuds samtidigt support och hosting, vilket kan vara värdefullt vid behov av hjälp.

Om man däremot väljer ett så kallat öppet system, i tron att det är helt gratis, bör man ha i åtanke att man inte undkommer riktigt alla kostnader. Däremot blir priset betydligt lägre och man kan säga att man får mer webb för de slantar som istället skulle lagts på licensavgifter. Om man behöver support, som användare ett öppet system, finns det ofta enormt duktiga användare internt som kan fixa i princip vad som helst.

Tips och förslag på populära och användarvänliga plattformar

  • WordPress känner de allra flesta till, även de som kanske inte är fullständigt insatta i CMS-system. WordPress är ett populärt bloggverktyg som bygger på en öppen källkod. Detta innebär att det är gratis att använda och inte kräver licenskostnader. WordPress erbjuder en rad funktioner, som sökmotorsoptimering, tillägg och plugins, samt färdiga och egna mallar för sajtens utseende. Många användare utvecklar hela tiden nya tillägg och templates, vilket gör att plattformen är en av de allra snabbast växande.
  • WooCommerce är en av världens största plattformar för e-handel, som i nuläget har drygt 27 miljoner nedladdningar. Dess popularitet har till stor del att göra med dess anknytning till WordPress, där den fungerar som ett plugin-tillägg. Detta är en perfekt alternativ för att starta upp en webbshop eller e-handel. En rad premiumtillägg gör en rad modifieringar möjliga, såsom medlemskap, bokningar, och abonnemang och rabatter för handlande kunder.
  • Drupal är ett av världens största CMS-system, och ett lämpligt och passande verktyg för större webbplatser med fler än en administratör. Drupal är ett flexibelt system, om än mer avancerat än exempelvis WordPress. En installation tar längre tid att utveckla och modifiera, men täcker å andra sidan de allra flesta områden, från bloggar och forum till webbshoppar och företagssajter.

Sammanfattningsvis… kan man säga att ett CMS-verktyg är det allra enklaste, mest flexibla sätt, att starta upp ett webbprojekt – i vilken storlek det än handlar om. Det kräver inte mycket tid i gengäld av användaren och är enkelt att få snygg, stilrent och lättnavigerat.